Historiska bilder

Att vara intresserad av både historia och fotografering har sina fördelar, då det inte sällan är fullt möjligt att kombinera dessa sfärer och på så sätt skapa en synergieffekt för sina intressen.
Eftersom vi även har det fantastiska verktyget internet nuförtiden, så är möjligheten att ta del av historiska bilder en helt annan än vad den var bara en generation tillbaka. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och dela med mig av en av mina absoluta favoritsidor när det kommer till just historiska bilder –lindebilder.se.
Några av er har kanske sett sidan förr, men här finns bokstavligen en uppsjö med historiska bilder!
Bilderna är många gånger unika och mestadels tagna från 1800-tal och framåt. (Inte så konstigt kanske med tanke på att kameran uppfanns under just 1800-talet).

Det kan vara lite rörigt att navigera på sidan eftersom gränssnittet är gammalt, men ett tips är att gå in på startsidan, och längst ner kan man välja “kategori” och leta upp det man är intresserad av att se. Alternativt kan man använda sökfunktionen uppe i högra hörnet om man letar efter något specifikt.

För mig som kommer från Bergslagen är Lindebilder extra trevlig eftersom många bilder kommer från just det geografiska området, och orten Lindesberg som sidan är döpt efter ligger även den i Bergslagen.

Här är ett flygfoto över min hemby Norberg. Årtal framgår inte, men gissningsvis är det från 30- eller 40-tal, när motsvarande Lantmäteriet/Ekonomiska Kartverket började fotografera Sverige från luften i allt högre utsträckning.
Foto: Lindebilder.se
Charmen (och kanske även frustrationen, beroende på ens personlighet) med gamla gruvbyar som exempelvis Norberg är att tiden verkar förflyta så mycket långsammare där. Inga storslagna och trånga bostadsbyggen, inga McDonald’s, inga biosalonger, knappt någon existerande kollektivtrafik. Allting liksom bara… är. Som det alltid har varit.
Foto: Lindebilder.se
6 kommentarer

 • Lisa

  Jag gillar också historia och att fota. Ska kolla in den där sidan du tipsade om.
  Vad roligt att se gamla bilder från din hemby 🙂
  Kram

 • Stefan

  Den här typen av inlägg älskar jag. Själv besitter jag ett enormt intresse av att hitta gamla bilder på Nyköping för att därefter gå ut och fota samma vy idag. Funderar på att starta en helt ny blogg med bara sådana bilder.

  Tänk också vilken kvalitet det finns i forna tiders svartvita foton.

 • Lillan Kind

  Jag är också väldigt intresserad av historia och gamla bilder. När vi köpte vårat gamla hus från slutet av 1800-talet fick vi med fotografier i köpet. Det var foton från när första ägarna som byggde huset stolt poserade framför det, och sedan kommande generationer och lite andra bilder. Även ett gammalt flygfoto över gården. Tänk att kunna resa tillbaka i tiden och uppleva det man ser på gamla foton.

  • Emma

   Åh vad häftigt att ni fick med sådana foton! Man får verkligen en annan känsla för sitt hem när man kan titta på hur det har sett ut genom tiderna.
   Vi fick faktiskt också med ett inramat flygfoto av vårt hus, från när det var ganska nybyggt i början av 40-talet. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.