Nybörjarträdgård del I – Upptäckter

Idag är förkylningen betydligt bättre och därför unnade jag mig att faktiskt kliva utanför dörren en sväng, eftersom jag inte har gjort det på flera dagar.
Under en tid har jag gått och spånat lite på en idé till en “bloggserie” som jag tänkte kunde vara rolig att dra igång – Nybörjarträdgård! Jag vet inte om nybörjarträdgård ens är ett ord, men från och med nu får det vara det.
Som jag nämnt förut så har vi ju en ganska stor trädgård i vårt nya hus med flera trädgårdsland, fruktträd och diverse buskar och träd. Det stora kruxet är bara att ingen av oss kan särskilt mycket alls om trädgård och odling. Jag har aldrig varit ett dugg intresserad av att odla saker, varken inomhus eller utomhus, och jag har alltid tänkt att det är en hobby som jag eventuellt kan ägna mig åt när jag blivit pensionär…
Men! Nu sitter jag ju här och skriver ett inlägg om just trädgård. I takt med att snön har smält bort och solen har börjat värma så har ju även vår trädgård börjat vakna till liv. Med det har även en känsla av att vilja greja med odlingarna och planera för framtidens trädgård vaknat i mig… Eftersom flera av er är duktiga på trädgård så tänkte jag att det kunde bli ett roligt projekt att visa även här på bloggen.
Tanken är mest att dela med mig av min nybörjar-trädgårdsresa i bilder, så det bli både dokumentärt och lite drömmande på en och samma gång. Och givetvis välkomnar jag alla tips som en nybörjare kan tänkas ha nytta av!

Första delen handlar om dagens förutsättningslösa spaning – Hur ser vår trädgård ut och vad har egentligen hunnit komma upp nu när det faktiskt har börjat bli vår på riktigt här..?

nybörjarträdgård
Det första stora frågetecknet som har dykt upp är vad dessa två små träd är för några. De står i en stenig slänt nedanför uppfarten. Jag har gissat att trädet i mitten av bilden här är ett plommonträd (vi har två plommonträd en bit bort). Det vänstra trädet har jag ingen aning om vad det är, så det får vi helt enkelt avvakta och se!
Intill uppfarten växer även en ca 10 meter lång syrénhäck. Vad det är för sort (färg?) återstår också att se!
nybörjarträdgård
Här ser man andra änden av slänten, gästhuset, växthuset och de två äldre plommonträden.
nybörjarträdgård
Intill gästhusets källarvåning finns detta lilla trädgårdsland. Det står i ganska precist söderläge och skyddat mot vind så jag kan tänka mig att det blir väldigt varmt här. Bra ställe för tomater kanske?
nybörjarträdgård
Växthuset är som jag berättat tidigare inget som vi har tänkt att ha kvar. Det är fullt av gamla redskap som de tidigare ägarna lämnat kvar, men själva växthuset är i så sunkigt skick att man knappt vågar gå in där…
nybörjarträdgård
Här ser vi en annan stenig slänt nedanför vår carport intill gästhuset.
Vi köpte huset av ett medelålders par som själva hade köpt det för att rusta upp det och sedan flytta in. Deras planer ändrades dock och de bestämde sig för att sälja när de var klara med renoveringen. När de köpte huset var både tomt och bostadshus i riktigt illa skick så de har gjort ett verkligt hästjobb med att rusta upp allt.
De visade oss några bilder på hur tomten såg ut innan de började röja, och ja… man kan väl säga att det hade lika gärna kunna vara en återvinningsstation på hela tomten; skrot och skräp och misär på i stort sett varenda tillgänglig centimeter. Så paret har minsann städat för en livstid måste man säga!
Under gästhuset finns för övrigt ett oinrett utrymme som har både belysning och el. Vi tror att det har varit en tvättstuga av något slag för länge sedan eftersom det även finns ett avlopp i golvet. Man kan även se resterna av tidigare väggar längs golvet. Det är såklart lite fukt här, men inte så fuktigt som man skulle kunna tro. Vi tänkte därför att det kunde vara ett bra ställe att förvara redskap och lite mer “tålig” utrustning här.
Just det – blåsippor har kommit i massor!
Och pollinatörerna har vaknat!
nybörjarträdgård
Här ser vi våra sex äppelträd, varav ett behöver amputera en stor gren som gick av i vintras. Vilka sorter av äpplen det är har vi såklart inte heller någon aning om, men det lär vi ju få se senare i år.
nybörjarträdgård
Bortanför äppelträden har vi det “riktiga” stora trädgårdslandet som är ca 5×5 meter. De förra ägarna passade såklart på att utnyttja trädgården medan de renoverade huset och de odlade bland annat majs, pumpor och zucchini här. Man ser resterna av majsskörden nere till vänster i bild. Jag älskar majs så det vore ju fantastisk om vi också kunde odla det på sikt! Nu har vi ju inte hunnit bo här under sommaren än, men denna del av trädgården ligger väldigt öppet i söderläge och lär således ha rätt många soltimmar. Att vi bor intill en gammal åker som säkert har gödslats ett antal gånger bidrar säkert också till att jorden är ovanligt bördig här omkring. Exakt vad åkermarken brukas till nuförtiden är dock ett av de frågetecken som vi lär få svar på under året. Det finns ett par bondgårdar i närheten som bland annat har kor och min gissning är att dessa kommer att beta på ängarna som ligger öster om vårt hus.
Man skulle kunna säga att det är ett öppet kulturlandskap med insprängda skogspartier där vi bor. Inte obrukat, men inte rent jordbrukslandskap heller.
nybörjarträdgård
På gräsmattan, eller snarare mossmattan har det dykt upp lite spännande saker! En lilja av något slag? Någon som vet?
Vi verkar även ha smultron i slänten nedanför uppfarten. Om det faktiskt blir några bär får vi väl se, men det finns ju definitivt potential för den här slänten eftersom den också ligger i soligt söderläge.
Vi har äntligen fått krokusar också.
Snödropparna har hängt med ett tag.
nybörjarträdgård
Slutligen har vi en liten ruta med vad som verkar vara sly och rabarber (och mer skrot!). Varken jag eller Micke är särskilt förtjusta i rabarber, så vi har inga jättehöga tankar om dessa. På sikt tänkte vi bygga en liten trappa ner här så att man kommer direkt till trädgården från huset och inte behöver gå längs med uppfarten.
På framsidan av huset har vi även en nyponbuske och en till syrénbuske. Denna syrén är dock betydligt äldre än häcken vid uppfarten.
Mer skrot!
Just det – jag var helt säker på att detta var en bit överbliven isolering eller nåt och tänkte plocka upp den för att slänga. Det var visst inte skräp utan en jätteröksvamp!
En del av vår tomt är pyttelite skog och ruderatmark som går längs med den gamla byavägen. Jag hörde årets första gransångare här inne idag, men annars har jag inte sett något jättespännande här.
Men det är roligt att tänka att den här vägen användes av byborna under flera hundra år när de skulle resa mellan socknarna Tobo, Örbyhus, Vendel och Tegelsmora. Idag verkar den knappt användas alls, mer än för en och annan hundpromenad.

Detta inlägg blev betydligt längre än vad jag hade tänkt! Men det kanske rimmar bra med de oändliga möjligheter som finns när det kommer till trädgård, även för en nybörjarträdgård. Jag har en lång och spännande resa framför mig och är uppenbarligen bara i startgroparna ännu, både vad gäller teoretisk och praktisk kunskap… You live and learn, som man brukar säga!



4 kommentarer

  • Anna i Portugal

    Vilket underbart inlägg Emma! Så roligt att du blir nyfiken på både trädgård och odling när du ser hur det spirar. Kul att få se hur det ser ut och få följa med på din upptäcksresa! Tror du har rätt om platsen för tomaterna. Majs är så himla gott, mina plantor är nu ca 10 cm och ska sättas ut på sin plats i sålådorna efter helgen tänker jag. Jag ser redan fram emot nästa trädgårdsinlägg med dina fina bilder! Ha en fin fredag!

    • Emma

      Vad kul att du gillar idén! Ja, jag måste säga att dina odlingsinlägg har inspirerat mig till att våga testa det här med trädgård och odling 🙂 Ha en fortsatt fin helg!

  • Jossu

    Vad skönt att dom förra ägarna rustade upp så att ni slipper större delen av det arbetet. Vilket kul projekt ni har framför er, både att se vad för slags frukt och växter som redan finns i er trädgård och att senare köpa nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.