Foto,  Huset,  Vardag

Lite fult…

…är det allt ute just nu. Varken vår eller vinter. Varken vitt eller grönt.
Men det hör väl till den här tiden på året. En långsam, djup inandning innan det stora dyket in i vårens explosion av färger och sinnesintryck. Som jag längtar. Samtidigt övar jag ständigt på att vara närvarande och uppskatta just nuet. Det är så lätt att man bara går och längtar efter nästa fas, nästa sak, nästa händelse, etc. Och först DÅ ska man minsann njuta! Någon som känner igen sig..?

Tråkiga nyanser till trots tog jag idag en sväng ut på gården. För ja, nu har snön smält tillräckligt mycket för att man ska kunna komma ner till det som är den nedre delen av vår tomt där alla fruktträd och potatislandet finns.
Men först tog jag en titt in i vår fina gäststuga. Det har varit snö upp till halva dörren sedan vi flyttade in, så vi har inte kunnat göra något där inne (eftersom vi inte ens kommit in!)
Exakt vad vi ska göra med gäststugan är dock en av de lite större funderingarna som uppstått. Det finns inget vatten och ingen värme i stugan så att den skulle bli ett faktiskt boende för våra gäster känns inte rimligt. Dock är den, precis som boningshuset, nyrenoverad, rymlig och väldigt fin. Så att den bara ska stå där helt oanvänd känns inte heller bra. En tanke är att den får bli ett slags hobbyrum och/eller ateljé för målande och annat skapande under vår, sommar och tidig höst. Just nu är den dock mest förvaring för mina målargrejer och delar av Mickes Warhammergrejer. En vän föreslog att vi ska skapa ett litet museum över alla gamla saker vi hittar i och kring huset. Det vore ju faktiskt lite skoj!
Fortfarande en del snö, men man kan faktiskt klämma sig förbi ner för trappen!
Trots totalrenovering är en hel del av husets och gästhusets många äldre detaljer bevarade. Dörrarna till gästhusets källare är så vackra!
En mindre vacker grej som bevarats av tidigare ägare är detta växthus.
Det hade ju varit trevligt att ha ett växthus, men detta är så pass slitet och ostadigt att det mest kommer att utgöra en fara för sig självt och andra. Så det kommer nog att bli projekt i sommar att demolera och forsla bort det. Dock finns en del gamla trädgårdsredskap där inne som vi säkert kan ärva och ha nytta av!
För några veckor sedan hittade jag den här fina fotogenlampan, hängandes i ett av äppelträden. Jag misstänker att den har hängt där i decennier med tanke på vilket skick den är i. Dessutom växer det mossa i den så den lär knappast ha varit tänd på ett tag…
…men svag som jag är för gamla saker så har jag ju ändå små planer på att försöka restaurera den, om inte annat för att ha som prydnad. Eller kanske museiföremål i gäststuge-muséet? Har ingen aning om hur man gör eller om det ens går att fixa till den dock. Undrar om det finns Youtube-tutorials för hur man renoverar gamla tyska fotogenlampor..?
Givetvis kommer en stilig havsörn seglande över åkern när jag inte har fågelobjektivet med mig.
Jag undrar vad för boskap som kommer att beta här i hagarna i sommar. Jag misstänker kor eftersom en av bönderna i närheten har kossor i sin lada. Spännande!
Tittade även till äppelträden och plommonträden. Vi har sex äppelträd och två plommonträd. Äppelträden är väldigt gamla, åtminstone 50-60 år då de finns med på Lantmäteriets bilder från 60-talet.
Nästan alla träd har dessutom rejäla lager med lav och mossa. Efter lite googlande har jag dock konstaterat att det inte verkar vara skadligt för träden om man beskär dem regelbundet och tar bort det värsta av laven.
Snön är inte gnistrande och vacker längre. Snarare smutsig och tung…
Ytterligare en sak på att-göra-listan: Såga bort en stor gren som knäcktes av snömassorna i vintras.
Det kommer säkerligen att komma någon köldknäpp till innan våren anländer på riktigt, så min fågelmatning får hänga med ett tag till!
En värmande kopp té serverat på detta vackra fat som vi har fått i inflyttningspresent – vardagslycka!

Önskar er alla en fin vecka!

12 kommentarer

 • Lisa

  Ja är verkligen trist ut ute nu men jag tycker du fått till jättefina bilder ändå 🙂
  Vad roligt att få se lite från ert hus 🙂
  ha det fint kram

  • Lillan Kind

   Ja det är så viktigt att vara närvarande i nuet och att uppskatta det som finns här och nu:) Annars blir ju livet bara en transportsträcka mot sånt som man förväntar sig av framtiden.

   Så härligt att ni har en så fin gäststuga! Den kan väl funka bra för gäster att sova i under våren, sommaren och tidiga hösten iallafall?

   Jag håller på och målar en sån fotogenlampa. Alltså den är ett motiv på en oljemålning jag håller på med 🙂

   Kram!

   • Emma

    Det har du helt rätt i! Livet ska inte vara en transportsträcka…
    Vad kul att du håller på med en målning med en fotogenlampa – jag tycker att de är så gemytliga på något sätt. Och lite tidlösa. Vore kul att se hur målningen blev sen! 🙂
    Kram!

    • Lillan Kind

     Jag kanske visar den i bloggen framöver 🙂 Det lär dock dröja ett litet tag till, för det är ett antal tidskrävande detaljer kvar att måla. Men den ska vara färdig till nästa utställning i maj 🙂

 • Matilda

  Vilken kul idé med ett eget museum! Jag röstar på det förslaget 😀 Det finns ju inget som hindrar det från att vara ett kombinerat gästrum/museum. Fint fångat med mossan i lampan, hoppas du hittar ett kul sätt att ge den nytt liv

 • Ajli Müller

  Vilken stad bor du i? Här är så oändligt fult! Jag försöker leva i nuet och gjorde det jättebra på hösten som också var mycket ful, men nu i mars känns våren så näääääääärrrraaaaaa man kan nästan räkna ner till den. Och då går det bara inte längre att finna mig i allt detta skitfula XD

  • Emma

   Bor på landet i nordöstra Uppland ^^
   Och ja, jag förstår verkligen vad du menar! Ju vintrigare vinter, desto mer längtan till våren..? Det är nog bara mänskligt 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.