Höken och örnen

Som jag nämnde sist, så tog min lilla helgutflykt en drastisk vändning när jag fick se en sällan skådad syn. Jag blev nästan lite ställd, men lyckades ändå snabbt få på teleobjektivet som låg i ryggsäcken. Det hela var ju över på under en minut, men jag hann ändå tänka att detta skådespel var något utöver det vanliga:
Vad fasen är det för enorm rovfågel som seglar långt, långt där uppe? En ormvråk? Nej, för liten… Korp? Också alldeles för liten. Den är dessutom jagad av ett par mindre rovfåglar, så det måste vara en… örn!!
Jag lyckades alltså fånga en ung havsörn som blir jagad på flykten av den inte ens hälften så stora sparvhöken. Nog för att havsörn finns nästan överallt här, men det var liksom hela situationen som lyfte skådespelet till en helt annan nivå – En av våra minsta rovfåglar som kaxigt jagar bort vår största rovfågel
Magnifikt helt enkelt!

havsörn
havsörn

16 kommentarer

 • Lisa

  Vilken upplevelse och vilka fantastiska bilder. Vilken tur att du hann få upp objektivet. 🙂
  Vad festligt att örnen blev jagad av en sparvhök 🙂
  Kram

 • Marie Karlsson

  Ohh läckert och så underbart att hitta fota dem också. Det har jag alltid önskat att jag ska hinna när man är på lamdet. Min svärfär bodde på landet förrut och då såg man ofta rovfåglar. Jag lyckades fånga en riddarfjäril en gång och fick till rikigt fina bilder en gång. Den var väldigt snäll och höll sig kvar bland blommorna tills jag rasplat fram macroobjektiven och fipplat på det på kameran. Jag hann t.o.m få in manuella inställningar. Så fundera först på om den levde men det gjordde den för sedan flög den iväg. Då insåg man också hur stora de är som två uppfällda normalstora handflator.

 • Heléna

  Underbart att du lyckades att fånga detta på bild! Fantastiska bilder på fåglarna! Det är nog ett Once in a lifetime tillfälle som du fick till 😍 Stor varm kram fina du 🤗❤️❤️❤️

 • Tess

  Men så mäktigt 🙂 De är verkligen vackra, dock är jag nojig med tanke på att jag har två små hundar som är ett lätt byte för dessa rovfåglar. Kraaam

 • Lillan Kind

  Så fantastiskt att få se och vilka fina bilder! Jag fascineras otroligt mycket av fåglar, och särskilt rovfåglar. Tyvärr har jag aldrig lyckats att ta något foto, för mobilen klarar det inte. Där jag bor är havsörnen inte så vanlig, men vi har haft en hemma på tomten som jag sett på väldigt nära håll. Det är en minst sagt imponerande syn. En gång såg jag en örn som blev jagad av en korp. Den verkade vilja få smaka på något litet byte som örnen hade fångat. Den synen var fantastisk!

  • Emma

   Åh vad häftigt att du har fått se havsörnen på så nära håll! Visst är de helt klart imponerande med sina 2 meter i vingspann… Nästan obegripligt eftersom man oftast ser dem på ganska långt håll. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.