Senvårens fåglar

Sedan jag började fota fåglar för ca ett och ett halvt år sedan har det blivit en hel del bilder – många bra och väldigt många sämre!
I maj fick jag dock chansen att boosta mitt fågelfotande då vi var ute och ringmärkte fåglar i nästan en vecka i den uppländska skärgården. Tänkte därför att jag skulle dela med mig av mina favoriter från denna lilla resa! Ön vi bodde på (kallad “Björn”) är för övrigt en riktigt häftig fågellokal då den används som rastplats för mängder av flyttfåglar som ska vidare norrut under våren.

Rödbenan övar på yoga.
Den stiliga sädesärlan i gryningsljus.
Gryning” får för övrigt en helt ny betydelse när man sysslar med ringmärkning på våren. Vi stiger upp klockan två för att hinna rigga slöjnäten som fåglarna fångas i – detta ska vara klart en timme innan solen går upp och fåglarna börjar bli som mest aktiva. Men i och med detta får man också komma nära naturen på ett sätt som man inte gör annars – att verkligen se, höra och känna hur flora och fauna vaknar till liv, redan innan solens första strålar når dem. Det är magi det!
En hona stenskvätta.
Bergfink gästade ön!
Vi fick även nöjet att kolla in åtminstone två jordugglor som drog runt på jakt över hela ön.
Denna vitkindade gås var lite skeptisk till min kamera…
…salskraken likaså!
Strandskatorna var riktigt samarbetsovilliga och jag fick inte till några värst sjyssta bilder på dem.
Den graciösa silvertärnan.
Knölsvanen i full ruvning!

Det här med att fota fåglar är verkligen en kul utmaning för mig som nästan alltid bara fotat stilla motiv. Fåglar är ju i princip aldrig stilla – ju mindre fågel desto mer rörelse! Detta innebär ju såklart också att jag behövt lära mig nya fototekniker och funktionerna på kameran används på nya sätt. Det passar ju dock perfekt för en tekniknörd som mig. You live and learn som man brukar säga!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.