Tegelsmora

Gårdagen bjöd på strålande sol och flera plusgrader – perfekt för min planerade tur till Tegelsmora. Tegelsmora är namnet på socknen vi bor i, men det är även en egen by med en vacker kyrka från senmedeltid som jag givetvis måste besöka och fota vid tillfälle. Men framförallt finns här en fantastisk fågelsjö! Eller åtminstone önsketänker jag att den är fantastisk eftersom den ligger alldeles nära vårt hem. Så jag gav mig ut på en ganska förutsättningslös utflykt och den här gången kunde jag faktiskt cykla hela vägen fram

tegelsmora
Det var fortfarande ganska mycket is på sjön, men det bjöds på en hel del rastande fåglar i form av sångsvanar, hundratals grågäss, kanadagäss och knipor.
Min tubkikare har varit trasig ganska länge och tills jag har sparat ihop till en ny får jag hålla tillgodo med handkikaren och telezoomen på kameran. Det funkar ändå rätt bra eftersom jag aldrig har tyckt att det är superskoj att bara stå med tubkikaren i flera timmar. Jag gillar omväxlingen!
Herr och fru Knipa.
tegelsmora
Grågäss incoming!
Kanadagäss har ju ofta ganska dåligt rykte på grund av att de dras till badplatser och således kan det bli en hel del avföring vid dessa. Men jag tycker att det är en väldigt vacker fågel.
tegelsmora
För att komma till fågeltornet vid sjön så behöver man promenera genom en kohage med lövträd och ganska mycket stenbumlingar. Även om det mesta av snön har börjat försvinna så ligger smältvattnet kvar och det var således ganska slirigt att ta sig fram…
tegelsmora
…men en utflykts-selfie fick det bli!
Har för övrigt konstaterat att det växer väldigt mycket lavar här i trakterna (inte bara på våra fruktträd)! Många typer av lavar är väldigt känsliga mot luftföroreningar, så att det växer en mångfald av dem här känns ju väldigt trevligtdå vet vi att luften är ren i alla fall.
tegelsmora
Trots sol och plusgrader så var det ganska blåsigt och kallt i fågeltornet och jag blev inte jättelångvarig där. Men jag kommer definitivt tillbaka senare i vår!

10 kommentarer

 • Anna i Portugal

  Vad fina bilder på fåglarna! Att ha en fågeltorn i närheten är ju perfekt. Jag tänkte jag skulle leta upp ett här omkring också, vill så gärna prova att fota fåglar någon annanstans än hemma i trädgården.

  • Emma

   Ja, fågeltorn är verkligen bra ställen att fota ifrån, så länge det är någorlunda rimliga avstånd. Vore ju riktigt kul att se vad ni har för fåglar där hos er 🙂

 • Lillan Kind

  Åh så vackra bilder på fåglarna, dig och naturen 🙂 Så härligt att ha en sjö med ett rikt fågelliv så nära hemmet. Jag har åkt till Tåkern några gånger. Men det är ju roligt att kunna ta sig ut i naturen som du gör utan att behöva sitta i bilen ett tag. Som tur är har vi många fåglar på tomten, och det brukar komma andra vilda djur hit också. När jag ser dina fantastiska bilder blir jag så sugen på att köpa en kamera. Att bara ha mobilen att fota med är väldigt begränsande, och min mobilkamera är inte bra. Men så ska man ju lära sig att använda kameran också, så det lär ta väldigt lång tid innan jag kan ta bilder som ens kommer i närheten av dina:)

  Kram!<3

  • Emma

   Tack! <3
   Åh Tåkern ska ju vara en fantastisk fågellokal, vad kul att du varit där!
   Visst är det en liten tröskel att gå från mobilkamera till en "stor" kamera, men det är definitivt värt det! Sen kanske jag är lite partisk också, hehe. Men ett tips kan ju vara att kolla på begagnade kameror ifall du bara vill testa och se om det är något för dig. 🙂
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.