Fåglar,  Foto,  Natur

Vinterfåglar inpå knuten

Den stora räkningen av vinterfåglar gick av stapeln i slutet av januari. Passande nog så hade jag precis hunnit få i ordning en liten fågelmatning på gården, även om den är långt ifrån den supermega-awesome matningen jag drömmer om att ha framöver. Nåja, fåglarna verkade nöjda och då är jag också nöjd!
Jag har varit med och räknat vinterfåglar förut, men då har jag alltid behövt gå till en matning i Gamla Uppsala där det ofta passerar en del folk, som då såklart skrämmer bort fåglarna och så får man liksom stå och vänta på att de (kanske) kommer tillbaka. But no more! I år kunde jag lugnt sitta i soffan och titta ut genom fönstret för att hålla koll på matningen, varvat med att springa upp på balkongen för att ta lite bilder.
Väderförhållandena var ganska optimala – sol, några minusgrader och nästan vindstilla. Totalt observerade jag tio arter av vinterfåglar under matningshelgen: Talgoxe, blåmes, större hackspett, entita, gråsiska, nötväcka, domherre, grönfink och tofsmes. Som jämförelse såg jag förra året tre arter vid matningen i Gamla Uppsala: Talgoxe, blåmes och koltrast. Då var i och för sig vädret inte det bästa vill jag minnas, men ändå… vilken skillnad!
Ser väldigt mycket fram emot våren och sommaren för att se vilka arter som kommer att häcka här kring huset.

nötväcka
Nötväckan hänger och dinglar. Jag har två stycken vid matningen som jag gissar är ett par som häckar i närheten. De är riktigt aggressiva och jagar bort de andra småfåglarna med sin stora näbb!
blåmes, vinterfåglar
Blåmesen spanar på äppelhalvan. Det var typ bara blåmesen som ens uppskattade äpplet…
talgoxe, vinterfåglar
Talgoxen är en given besökare! Räknade till 10-11 stycken som mest.
entita, vinterfåglar
Entitan är lite ovanligare, men ändå ganska vanlig vid matningar på landet. Söt är den också!

Vi bor för övrigt väldigt nära två av de många fågellokalerna som finns här i Uppland – Tegelsmorasjön och Vendelsjön. Lär nog bli ett par besök till dessa i vår och sommar!

8 kommentarer

 • Anna i Portugal

  Så fina bilder! Gillar verkligen den på blåmesen. Har idag redigerat en hög med fågelbilder som jag först trodde var kassa, men med LRC brusreducering blev det ändå okej. Kommer på bloggen så småningom 🙂 Ha en fin kväll!

  • Emma

   Tack! Ja, jag gillar också blåmesen, den ser lite finurlig ut. 😀
   Vad kul att du lyckades fixa till dina fågelbilder, ser fram emot att se dem!

 • Lisa

  Vilka underbara bilder. Jättefint av dig att mata dom små liven 🙂
  Vi har ett fågelbord på vår balkong som både fåglar och ekorrar kommer till och äter.
  Det är så roligt att se 🙂
  Ha det fint kram

  • Emma

   Vad kul att ni får ekorrar till fågelbordet! Förutom fåglar har jag hittills bara sett rådjur och hare som äter upp spill på marken ^^.
   Ha en fin fredag, kram!

 • Matilda

  Roligt med fågelräkning på nära håll. Flyttar jag någon gång till hus vill jag också ha ett litet fågelbord eller liknande nära ett fönster. Det känns så rogivande att titta på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.