Nybörjarträdgård del II – Förkultivering

Eftersom jag insett relativt “sent” på säsongen att jag vill testa det här med odling hemma så inser jag också att jag är ganska sent ute med min förkultivering av de växter jag tänkt börja med. Nåja, som glad amatör försöker jag vara förlåtande mot mig själv och inse att allt inte kommer att bli perfekt. Jag testar och ser helt enkelt!

Jag har annars en tendens att kasta mig huvudstupa in i nya intressen och hobbys, läsa på allt som finns om dem och sedan förvänta mig toppresultat direkt, annars är allt ett misslyckande (inklusive jag själv). Den metoden är ju uppenbarligen inte hållbar och, framförallt, tar den alltid död på glädjen och nyfikenheten i intresset/hobbyn som ju var hela anledningen till att jag började…

Så! Det får lov att bli några (läs många) nybörjartabbar och okunskap i min trädgårdsresa, även när det gäller just förkultivering.
Men jag tänkte i alla fall visa vad jag hittills har sått och mina tankar kring detta!

förkultivering
Jag inhandlade ett gäng fröer av sådant som jag:
1. Läst ska vara relativt lättodlat
2. Tycker om att äta
förkultivering
Av dessa frön har jag förkultiverat körsbärstomater, squash, basilika och koriander.
Morötterna fick vi på köpet, men dessa ska tydligen sättas under hösten för vårskörd, så det får bli ett senare projekt.
Jag har även alltid drömt om att ha lavendel växande intill huset eftersom jag älskar den doften. Vi har dock ingen självklar plats att ha den på ännu – vi skulle kunna ha den intill södra husväggen, men då måste vi ordna med så att det blir bra odlingsmark där (just nu är det bara stenmjöl och makadam), så detta ligger lite på is tills vidare. Ett alternativ är att ha en lite större blomlåda på altanen med lavendel, så att man kan njuta av den när man sitter där ute.
Så fort man gör något nytt och spännande så dyker det förresten alltid upp två oerhört nyfikna katter. Molle lägger sig på behörigt avstånd och spelar cool, samtidigt som han sneglar mot en ifall något av det man gör skulle vara ätbart.
Hugo går istället gärna rakt in bland sakerna och börjar rota runt…
…och han har även en störande ovana att slicka på mjukplast.
förkultivering
Som rookie har jag givetvis inte särskilt avancerade tillbehör ännu – vår lilla kökssoffa får agera odlingsbänk den här säsongen, men inför nästa år ska jag definitivt skaffa riktiga grejer.
Så här såg i alla fall vår förkultivering ut för en vecka sedan…
förkultivering
…och så här ser det ut idag! Squashen växer så det knakar och behöver nog snart planteras i större krukor. Tomaterna och basilikan kämpar på de med, men det går i mer makligt tempo.
förkultivering
Koriandern är desto segare och har först idag börjat titta fram lite försiktigt.
På sikt skulle jag vilja ha en örtagård på altanen och eftersom basilika och koriander är två av mina favoritkryddor, så tänkte jag att dessa skulle få bli först ut. Att ha örtagården på altanen vore också väldigt smidigt i vårt fall eftersom den ligger i sydostläge och i anslutning till köket, så när man lagar mat kunde man bara gå ut och plocka lite kryddor. Vilken lyx det vore!
Här har jag suttit eller stått i långa stunder och blängt på de små liven. Försöker ge dem självförtroende att växa till sig så att jag sen kan äta upp dem, haha.
förkultivering
It’s working! <3


12 kommentarer

 • Lillan Kind

  Men åh så roligt att du har kommit igång att odla hemma! Det gjorde jag mycket förr, och förhoppningsvis ska jag börja med det igen nästa år. Det är som du säger bara att prova. Visst är jag också sån att jag gärna vill läsa på om allt jag ska göra. Men perfektionism är en av skaparglädjens värsta fiender, och man lär sig otroligt mycket av sina “misstag” också. Och oavsett hur resultatet blir så blir man ju alltid lika glad när det börjar titta upp små blad ur krukorna. Du kommer säkerligen få mycket gott att äta snart 😀 Härliga hjälpredor har du också 😀

  Kram!

  • Emma

   Ja, perfektionisten kan verkligen sabotera saker. Men helt rätt att man lär av sina misstag, och världen går inte under för det. 🙂 Hoppas att du också kan komma igång att odla framöver!
   Kram!

 • Anna i Portugal

  Så roligt att du nu är igång! Tycker din strategi med val av plantor låter vettigt. Det är ju inte kul att odla sånt som en ändå inte tycker om. Jag hoppas du får massor av godsaker att äta när det är skördedags. Det största misstaget som odlare i Sverige är att plantera ut för tidigt… så om du bara har is i magen och låter risken för kalla nätter/mornar försvinna så ska du se att det blir bra. Läs på vad som gäller i din region. Annars är det bara att köra – plantorna vill ju leva och ge frukt, så det brukar ordna sig för det mesta 🙂 Lycka till!

  • Emma

   Stort tack för dessa tips! 🙂
   Ja, jag kommer definitivt att vänta några veckor till med att sätta ut dem. Som det är nu kan vi fortfarande räkna med snöbyar titt som tätt…

 • Hannas krypin

  Jag drömmer om en köksträdgård med en massa egenodlade grönsaker. Nu är barnen så stora att de inte längre leker i trädgården på samma sätt. Så då skulle jag kunna sno åt mig mer yta till “grönisar”. Jag har en hel del lavendel och vill göra om i rabatten framför huset så hela rabatten är fylld med lavendel. Känns fint gentemot bin och humlor med som får rejält med nektar.

  • Emma

   Vad härligt att du har en massa lavendel! Jag har faktiskt satt lite lavendelfrön nu, får se om de tar sig..
   Och jag håller med – ju mer blommande växter man kan ha, desto bättre för alla våra viktiga insekter. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.