I svampskogen

Som jag nämnde igår så blev denna lördag min och pappas årliga svampplockardag. Min pappa har ett helt otroligt svampsinne – han hittar bannemig svamp överallt! Han är således en väldigt bra person att vara ute i skogen med eftersom han också har en hel livstid av kunskaper om sånt som rör skog och mark och hur man identifierar ätliga svampar. Jag har ju honom att tacka för mitt stora naturintresse som präglat mig sedan barnsben. Men det återstår att se om jag ärvt hans kantarellradar. Än så länge verkar det inte så…

svamp
…det var dock jag som fann våra första svarta trumpeter! Det har ju varit ett väldans tjat om just denna svamp i år. Jag har aldrig provat att äta den, men den ska tydligen vara en riktig delikatess i klass med tryffel. Återstår att prova alltså! Just nu ligger den på tork i köket eftersom den tydligen gör sig allra bäst i torkad form.
svamp
En glimt av dagens fynd.
Även om jag gillar att äta svamp, så har jag inget superstort intresse av att ge mig ut för att plocka dem. Jag är mest tacksam över att vara i skogen och njuta av nuet. Svamparna man hittar bli liksom bara ett plus.
Och givetvis älskar jag att det finns så mycket vackert att fånga på bild!
svamp
Svampar är ju dock väldigt tacksamma att fota och de gör sig ofta otroligt bra på bild.
Men artbestämning av svampar är som sagt inte min grej, jag brukar oftast överlåta det till pappa eller google.
Den här, “jättestor brun svamp”, verkar vara någon slags sopp..?
I skogen där vi var finns även lite hällmark med blommande ljung. Just när vi kom dit sken solen igenom och skapade ett trolskt ljus. Vackert!
svamp
svamp
“Jag ser en bild!” Tänkte jag genast när jag såg den här, öh… svampen en bit bort. Och det blev ju rätt tjusigt!
Men dagens bästa bild blev nog ändå denna gökärt. Så liten, men så vacker.

Sammantaget en väldigt lyckad svampvända denna gång alltså, men jag känner inte att jag behöver hamstra och ha frysen full av bär och svamp. Jag uppskattar att kunna bara kunna göra mig en eller två riktiga toasts med smörstekta kantareller och bara njuta av det skogen ger. ❤️

24 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.