Foto,  Natur

Åter till Färnebofjärden

Gårdagen spenderades på resande fot, eller närmare bestämt på vandrande fot.
Micke och jag bestämde oss för att ta en sväng till nationalparken Färnebofjärden, som ligger knappt en timme från Uppsala. Jag har varit där flera gånger tidigare, det är verkligen ett fantastiskt ställe med många naturtyper och fina vandringsleder. Föga förvånande hade dock sommarens regnande sett till att flera av dessa leder var rejält översvämmade, så vi fick välja en annan lite ”tråkigare” led som inte gick längs med älven.
Det var en del folk på parkeringen, men jag och Micke vek av lite på måfå in i skogen och där var vi helt själva ända tills vi kom fram till Gysinge.

Vi hann egentligen inte gå särskilt långt alls innan vi båda kände att det var lunchdags…
vandring i färnebofjärden
Mot bruket!
Vi såg en hel del renfana längs vägen. För mig är den lite speciell eftersom det var en av de första växterna vi lärde oss i småskolan, tillsammans med typ tussilago och rölleka. Fick ni också lära er också olika växter och djur tidigt i skolan?
Ja, vattenståndet var ju lite högt om man säger så! Lite skillnad mot 2017 när jag kunde promenera ut till mitt i älven och sätta mig på en sten…
En mysig kuriosabutik vid Gysinge herrgård. Jag gillar verkligen såna här butiker och tycker de är lite charmiga, även om jag sällan köper något.
Vid Naturum finns en miniatyr av ett vattenkraftverk som man kan leka med – Man pumpar upp vatten i en bassäng och sedan kan man öppna en liten dammlucka och så sätter forsen igång vattenhjulet.
Engineering at its finest!
mink vid Gysinge
Nere vid bryggan fick vi sällskap av en mink. Det är svårt att föreställa sig att dessa gulliga små krabater kan ställa till med ganska mycket skada på vissa fågelpopulationer, på ganska kort tid.

Tack för den här gången, Färnebofjärden och Gysinge – nästa gång vi ses är det förhoppningsvis lite mindre vatten överallt!

6 kommentarer

  • Heléna

    Så mysigt! Jag älskar att vandra på vandringsleder och njuta av skog och natur! Jättefina bilder! Jag fick också lära mig växter och djur när jag gick i mellanstadiet. Renfana var en av blommorna som jag brukade plocka under mina promenader med mormor när jag var liten och även Röllekan. Tussilago lärde jag mig som väldigt liten för min mamma har alltid älskat blommor. Jag plockade Tussilago till mamma och hon fick sätta dem i en äggkopp istället för en vas för de hade så korta skaft. Tänk att ett så litet gulligt djur som minken kan ställa till med så mycket.
    Hoppas du får en riktigt fin och mysig tisdagskväll! Stor kram 🥰💖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.