Diverse,  Folklore,  Foto,  Historiskt

Bland valloner och godsaker

Igår fyllde Micke år och därför hade jag planerat in en mysig dag för oss där vi skulle åka på en liten utflykt i vårt närområde. Norra Uppland är ju välkänt för de valloner som kom hit under 1600-talet och anlade de stora järnbruken, som i sin tur kom att utgöra en grundförutsättning för den svenska stormaktstiden.
Historienördar som vi är så kan vi ju knappast ha bosatt oss på en bättre plats! Och nu när säsongen för den här typen av utflykter så smått börjar krypa igång, så bar det således av mot Österbybruk och dess ståtliga herrgård och bruksmiljö.

Österbybruk ligger cirka 20 minuter med bil från där vi bor.
Orten är framförallt känd för just vallonbruket som grundades här under 1600-talets första hälft, med Louis De Geer i spetsen. Här fanns dock ett järnbruk redan innan dess.
valloner
valloner
Det märktes att högsäsongen fortfarande ändå är en bit bort, då flera av verksamheterna som brukar finnas på sådana här ställen fortfarande var stängda. Men desto mindre trängsel för oss!
valloner
Vi tog en titt i stallängan på de vackra droskorna som stod uppställda.
valloner
valloner
Spiltorna där brukets hästar stod. Fortfarande syns de seklergamla skrapmärkena efter deras hovar.
valloner
Som nyfrälst trädgårdsperson så var orangeriet och parken extra lockande!
En örtagård att bli grön av avund på.
valloner
Det märktes även på växtligheten att säsongen just har börjat…
…men vår landskapsblomma visade sig i full prakt – den vackra kungsängsliljan.
valloner
Lagom skrytiga alléer nedanför herrgården.
valloner
Årets första ladusvala! Som jag sett i alla fall.
Vi tog en tur in i herrgården som vi smått förvånade hade helt för oss själva. Vi fick en audioguide att lyssna på medan vi gick runt i salarna. Jag brukar vara skeptisk mot allt vad guider heter, men denna var faktiskt riktigt bra!
Österbybruks herrgård i dess nuvarande form uppfördes på 1700-talet som en ståtlig mangårdsbyggnad invid bruket. En av dess ägare var friherren Per Adolf Tamm, som under 1800-talet var en av Sveriges rikaste män. Han hade visst mer än råd att låta konstruera den här flashiga rullstolen.
G II A håller ett vakande öga på sina investeringar…
valloner
Självklart pryder min favoritkung en av väggarna!
Jag insåg för övrigt hur mycket jag har saknat att fota interiör och detaljer i gamla slott och herrgårdar.
Fåglar och vacker natur i all ära, men att fånga vår historia i och förmedla den i bild är verkligen något som jag aldrig kommer att tröttna på. Och vi har ju så galet mycket av dessa fina miljöer här i Sverige, som dessutom nästan alltid är öppna för allmänheten.
Vi bor ju själva utanför den gamla bruksorten Tobo, som kanske inte direkt är jättekänt för sina valloner. Men däremot finns Sveriges enda folkmusikinstitut i Tobo och detta har ett särskilt uppdrag att verka för att bevara folkmusik och folkdans, och då framförallt nyckelharpan.
Man kanske kan sammanfatta Norduppland i två saker: Nyckelharpa och valloner. Och mulna eftermiddagar. Tre saker.
Jag är verkligen ingen höjdare när det kommer till inredning, men när man vandrar runt på såna här platser så får man ändå bra med inspiration till att inreda i lite gammaldags och lantlig stil.
Hade nog för övrigt blivit lynchad av brukspatronen om jag kallade hans inredning för gammaldags och lantlig.
valloner
Från Österbybruk for vi vidare mot nästa vallonbruk – Strömsbergs bruk, även känt som ”Upplands vita pärla”. Här åt vi lunch och fikade gott på cafét. Att fika/äta i herrgårdsmiljö hör till en av våra favoritsysselsättningar och vi skojar ibland om att vi ofta roar oss som pensionärer.
valloner
valloner
Vid Strömsbergs bruk finns också en hel del små verksamheter, men inte heller dessa hade hunnit öppna för säsongen. Så vi tog en promenad och tittade lite på byggnaderna innan vi begav oss av hemåt igen.

Vi var mättade på valloner och bruksmiljöer för denna gång och Micke var helt klart nöjd med sin födelsedag. Väl hemma åt vi en trerätters middag och tittade på den nya säsongen av Clarkson’s Farm.

Men oj, det här med att turista i våra nya hemtrakter är helt klart något vi kommer att fortsätta med! Jag har till och med laddat ner en app som heter Upplev Norduppland, där man kan hitta allt från caféer och restauranger till vandringsleder, utställningar, kuriosa, med mera.
To be continued!

8 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.