Foto,  Huset,  Natur

Den vilda trädgården

När jag sitter på altanen så ser jag numera massvis med fjärilar som virvlar omkring. Därför tänkte jag att det skulle vara fint att fånga dem alla på bild och visa er, som ett litet fjärilslexikon. Givetvis ville inte en enda fjärilsjävel visa sig när jag väl gick ut med kameran, så jag roade mig med att ta lite bilder på några av blommorna som dykt upp i trädgården.

Den enda fjärilen som var något sånär samarbetsvillig var amiralfjärilen.
Plommonträden står i full blom, men så fort en vindpust drar förbi så lossnar kronbladen och följer med i vinden som lätta snöflingor.
Här om dagen såg jag till min stora glädje och förvåning att det växer kungsängsliljor på gräsmattan! Både vita och ”rutiga”. De flesta hade dock blommat färdigt, men det är ju väldigt trevligt att veta att Upplands landskapsblomma trivs här.
Som nybliven husägare blir man för övrigt exalterad, men samtidigt ganska matt över alla engångsinköp som ”måste” göras – Till exempel äger vi av naturliga skäl ingen gräsklippare. Men nu har vi precis beställt en eftersom gräset börjar närma sig 2-decimetersklassen… Förvisso bra för alla pollinatörer, men man vill ju också kunna gå omkring på gräsmattan utan att behöva vada fram bland brännässlor, huggormar och andra olägenheter. Maskiner som gräsklippare kostar dessutom en slant och vi vill gärna undvika att vara dumsnåla, särskilt när det gäller saker som vi kommer att behöva under många år framöver.
Andra saker som vi nyligen införskaffat är utemöbler till både altanen och balkongen (i lägenheten hade vi ingen balkong så vi har aldrig haft några utemöbler alls), en grill, och trädgårdsredskap såsom krattor och sopkvastar.
Det känns lite jobbigt att behöva köra över alla fina blommor med gräsklipparen. Jag funderar på att lämna delen där kungsängsliljorna växer oklippt tills vidare. Den delen av trädgården ska vi ändå göra om lite på sikt, men exakt hur har vi inte bestämt – förutom att vi ska gräva fram en gammal trappa som knappt syns längre under jordlager och sly. Där växer rabarber och sparris(!) just nu. Marken sluttar också ganska brant ett par meter och är ganska sandig just där, så antagligen kommer vi att anpassa växtligheten efter det.
Någonstans på tomten har vi också tänkt att vi ska anlägga ängsmark för att gynna den biologiska mångfalden (och för att det är vackert!)
Just den biten är bara på planeringsstadiet ännu och det lär kanske bli av först när vi vet var vi ska ha resten av trädgården… haha.

Nu ska jag hålla mig inomhus tills ikväll eftersom det är äckligt varmt ute.
Önskar er alla en fin söndag!

8 kommentarer

 • Jossu

  Det är typiskt. När man väl vill se något, i det här fallet fjärilar, så dyker det inte upp. Och när dom är framme är dom allt bra svårfotade.

 • Anna i Portugal

  FJärilar är inte särskilt hyggliga i det sammanhanget 🙂 Visst blir det mycket inköp när en har hus och trädgård. Jag kör aldrig över ex. vallmo när jag klipper på vår äng. Lämnar också styra områden med blommor för pollinerarna. Men nu är allt nerklippt för nu kommer ju torkan här. Jag ska bygga mig en liten äng, men annars är det fint att bara lämna högt gräs och blommor på ängen, göra gångar som en klipper. Men förstår ju att ormar och fästingar behöver undvikas! Fina blombilder!

  • Emma

   Vad kul att du också satsar på ängsmark. Då kanske jag kan få lite inspiration 😀 Och ja, visst är det fint med högt gräs och blommor som får vara ifred, jag tänker att man får planera det bra bara. 🙂

 • Stefan

  Ja, visst är det typiskt när man sitter redo och så dyker det man väntar på inte upp. Lite humor ändå 🙂

  Är lite avis på kungsängsliljorna i din trädgård. Jag fick ta en promenad på 20 km för att fota de enda som växer vilt i Nyköping. Nu blev det en härlig promenad, så det gjorde inget.

  • Emma

   Ja det kändes definitivt lite snopet! Men man kan väl inte få allt serverat heller… 🙂
   Och det var minsann en rejäl promenad! Men härligt att du fick se och fota dem ändå.

 • Lillan Kind

  Haha ja fjärilar är nästan retsamt osamarbetsvilliga 😀 Men fina blombilder blev det. Ja milde tid så många inköp man ”måste” göra när man köper sitt första hus. Men ni gör rätt i att inte vara dumsnåla, för det genererar snabbt nya kostnader. Jag ogillar också att klippa bort blommorna i gräsmattan, så här klipps gräset inte så ofta i trädgården, och i nuläget testar vi att ha en stor del som äng.

  • Emma

   Ja men verkligen! Det kostar att leva helt enkelt ^^ Vad spännande att ni har en ängsmark – vi har också tänkt att ”kapa av” en del av gräsmattan och anlägga ängsmark där på sikt. Tänker att det blir win-win liksom 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.