En dag i regnskogen

Om förra inlägget innehöll många döda element, så kommer här ett som är fyllt av liv!
Efter Evolutionsmuseet gick vi som sagt vidare till Botaniska trädgården för att besöka Tropiska växthuset. Detta växthus utgör bara en väldigt liten del av den väldiga trädgården – här håller man växterna som inte klarar sig utomhus i vårt klimat, medan resten av alla växter från hela världen ryms i trädgården utomhus, orangeriet och arboretet. Liksom mycket annat här i Uppsala är Botaniska starkt förknippat med Linné och universitetet och räknar sina anor från hans tid.

Jag ska för övrigt erkänna att det här med växter, odla, och påta i trädgården är något som jag aldrig haft minsta intresse för och det känns ofta som att jag är den enda i världen som känner så. Jag tycker att blommor och växter är vackra, men jag kan ingenting om dem, och jag vill absolut inte köpa hem en massa att ta hand om. I vårt hushåll är det Micke som står för växtintresset och odlandet. Innan vi träffades hade jag bara plastväxter från IKEA och en garderobsblomma som mamma gett mig eftersom jag inte kan ta hand om växter, haha!
Men som sagt, en fröjd för sinnena. Många av mina favoritdofter kommer från just buskar och blommor av olika slag. (Lavendel är min favorit just nu).
Jag vet ju dock att många där ute älskar växter och är väldigt duktiga – kan ni namnen på några av de jag fotat här får ni gärna ropa till i kommentarerna!
Welcome to the jungle!
Trots att växthuset egentligen inte är så stort så känns det faktiskt som att man är tropikerna när man strosar runt. Alla ljud, dofter och synintryck samspelar så bra att man lätt kan försvinna in i känslan och låtsas vara Indiana Jones. Om så bara tills man möter en tysk turist i dörren till nästa sektion…
Jättenäckrosen Victoria har sin givna plats i den stora salen. I det vilda blommar den under natten, men eftersom sommarnätterna är så ljusa i Sverige kan det bli lite när som helst här. Botaniska har ett kalendarium för när näckrosen ska blomma och släpper då in ett antal besökare som kan titta.
Idag vilade hon dock…
På suckulentavdelningen kan man titta på denna växt som är en av få som klarar av att växa i Namiböknen. Ganska häftigt att återskapa miljön i ett terrarium på det här sättet.
Orkidésektionen bjöd på ett fåtal blommande orkidéer.
Avslutningsvis fick jag syn på en av de vackraste buskarna jag sett…
Den heter tydligen pendelbuske och hade dessa långa, spröda blommor som hängde ner som eleganta, ja, pendlar! Fin va? <3

16 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.