Diverse,  Vardag

Ostindia

Igår fick vi äntligen hem vår bröllopspresent – servisen Ostindia från Rörstrand!
Det har varit lite av en dröm för mig att äga den här servisen, även om den är relativt vanlig och finns i ganska många hushåll. Bland annat ägs den av Mickes föräldrar vilket också gör att den betyder extra mycket för honom. Dock så krävs det ju några slantar för att få ihop till en komplett kvalitetsservis, så vi bestämde oss ganska tidigt för att det var det kunde vara smart att önska sig Ostindia i bröllopsgåva. Vi skrev dock inget om det i inbjudningarna till bröllopet, men när folk frågade vad vi ville ha så viskade vi uppspelt ”presentkort på Cervera!!” Det visade sig vara en vinnande idé – bara någon tusenlapp kort så fick vi faktiskt ihop till hela servisen.

Allt som allt kom porslinet i tre stora lådor, som i sin tur innehöll en massa mindre lådor.
Ni kan kanske gissa vilka som var mer exalterade över lådorna än innehållet i dem…
…japp. Hugo är en tvättäkta lådkatt.
Molle är inte lika impad av lådor. Det är i alla fall vad han vill att man ska tro. Men han klämmer sig förtjust ner i dem när han tror att ingen ser.
ostindia
Äntligen uppackat och ingenting trasigt!
Jag tänker ofta att man inte ska söka glädje i materiella ting, men den här servisen kommer definitivt att utgöra ett undantag från den regeln. Den blir en manifestation och påminnelse om vår vackra bröllopsdag och vår vilja att bygga ett liv tillsammans. Steg för steg (eller tallrik för tallrik)... Dessutom kommer vi ju aldrig att behöva köpa porslin igen, så vi ser det som en bra investering, för både livet och hemmet.
ostindia
Som téälskare är jag såklart dödsförtjust i tékannan. Så fantastiskt fin och tidlös!
Här kommer jag att sitta många höstkvällar förklädd till Cousin Itt.
ostindia
Även om den svenska Ostindiehandeln blev en relativt kortlivad historia, så är det fint att tänka att det ändå finns ett arv och en hyllning till den, och som 300 år senare lever i så många svenska hem.

En kopp té och en förnimmelse av de modiga människor som drog iväg på sina seglatser till det fjärran Orienten. Vissa återvände aldrig.

8 kommentarer

  • Heléna

    Ett jättebra val av servis tycker jag och den är ju en riktig klassiker som man inte tröttnar på. Min mormor började att samla Blå Blom servisen till mig från att jag var tonåring, så jag har nästan en hel servis nu. Både mat tallrikar, förrätts tallrikar, kaffe assietter, tekoppar, kaffekoppar, sockerskål, gräddkanna, uppläggningsfat och till och med två ljusstakar som hör till. Några delar saknas, men det är delar som jag egentligen inte behöver.
    Underbara katter! Jag förstår att de blev helt saliga när de såg alla kartongerna som de kunde trycka ihop sig i! Hoppas du får en riktigt fin helg! Kramar ❤️❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.